ZADAR - 05.07.2022.

Ljiljana Štingl i Loris Benassi autori izvornog znanstvenog rada "Stanje uhranjenosti labinskih srednjoškolaca"

Nedavno je u Zadru održana 30. ljetna škola kineziologa Republike Hrvatske. Tema ovogodišnje međunarodne konferencije bila je Kineziologija u Europi - Izazovi promjena. Na konferenciji je prisustvovao i naš član dr. sc. Loris Benassi. Izlagao je rad naslovljen Stanje uhranjenosti labinskih srednjoškolaca koji je napisao u suradnji s Ljiljanom Štingl, prof. iz Srednje škole Mate Blažine iz Labina. Cilj rada bio je ispitati stanje uhranjenosti srednjoškolaca te istražiti postoje li razlike u stanju uhranjenosti starijih adolescenata različitog spola i između školskih generacija u jednoj srednjoškolskoj ustanovi Istarske županije.

Uzorak ispitanika činilo je 294 srednjoškolaca (190 učenika i 104 učenice) od prvog do trećeg razreda Srednje Škole Mate Blažine iz Labina u školskoj godini 2020./2021. Mjerenja su provedena za vrijeme nastave tjelesne i zdravstvene kulture tijekom rujna i listopada. Izmjerene su dvije osnovne morfološke karakteristike, tjelesna težina i tjelesna masa te je izračunat indeks tjelesna mase u centilima. Najveći broj učenika (70, 5%) i učenica (66, 4%) ima normalnu tjelesnu masu. Rezultat t-testa za nezavisne uzorke je pokazao da ne postoji statistički značajna razlika stupnja uhranjenosti (varijabla ITM centila) između učenika i učenica (t=1, 875 ; df=292 ; p=0, 062).

Univarijatna analiza varijance u varijabli ITM nije utvrdila statističku značajnost razlika između aritmetičkih sredina triju školskih generacija kod učenika (F=0, 929 ; p=0, 397) i učenica (F=0, 982 ; p=0, 378) te zajedničkom uzorku oba spola (F=0, 553 ; p=0, 576). Autori su mišljenja da je kvalitetan kuhani obrok u srednjoj školi na nacionalnoj razini jedan od vidova kojim bi se doprinijelo zdravijem načinu života i pokušalo smanjiti ovaj javnozdravstveni problem koji poprima pandemijske razmjere.

Više detalja na:
CROSBI
5portal

POVEZANE NOVOSTI

Nastavak predavanja "Programa stručne pomoći SZGP"

Predavanje sa temom „Metodika u trenažnom radu s djecom predškolskog uzrasta“ održao je .dr.sc. Loris Bennasi što je bio nastavak tj. drugi dio predavanja koje se održalo sredinom mjeseca svibnja.Zadatak tematskih predavanja je prenošenje najnovijih saznanja iz područja kineziologije, a koja su primjenjiva u radu trenera i voditelja porečkih sportskih klubova, sa ciljem podizanja kvaliteta vođenja trenažnih procesa – treninga, a što će za krajnji cilj imati stručan rad i usmjeren sportski razvoj najmlađih članova naše sportske zajednice.

VIŠE

Stručna pomoć sportskim klubovima i udrugama Grada Poreča

Program se sastoji od niza stručnih predavanja i pokaznih vježbi namijenjenih prvenstveno stručnom kadru, trenerima i voditeljima sportskih klubova i udruga članova SZGP. Cilj programa stručne pomoći SZGP je prenašanje najnovijih saznanja iz područja kineziologije, a koja su primjenjiva u radu naših klubova, čime će se podići prvenstveno kvaliteta vođenja trenažnih procesa – treninga, kao i sam rad u klubovima, a što će za krajnji cilj imati što pravilniji sportski razvoj prvenstveno najmlađih članova naše sportske zajednice.

VIŠE

Mališani Poreča hodali za zdravlje

Svi porečki vrtići, djeca, odgajateljice , stručne službe i ravnateljice hodali za zdravlje 18.5.2022. u gradskoj aktivnosti HODAMO MI, ZA ZDRAVLJE SVI – CAMMINIAMO TUTI PER LA SALUTE. Mališani su se okupili kraj Općinskog suda Poreč te hodali do Brula u veseloj i šarenoj koloni koja je plijenila pažnju. Na startu su ih dočekali kineziolozi Zoran Jendrašić u ime organizatora ispred SZGP, naš stalni stručni suradnik Vedran Vrus i dr.sc. Loris Benassi također kineziolog, naš sugrađanin Porečan, akademski stručnjak koji se priključio našoj lokalnoj aktivnosti i vođenju grupa djece na što smo iznimno ponosni.

VIŠE